bio

rezultate obţinute | diseminare | implicarea tinerilor cercetători | brevete

Cerere de brevet de invenţie: nr. A/00742 din 22.09.2008

PREPARAT GEMOTERAPIC PENTRU TRATAMENTUL DIABETULUI NON-INSULINO-DEPENDENT PE BAZĂ DE MOMORDICA CHARANTIA

IANCULOV IOSIF*, BOTĂU DORICA*, CIULCA SORIN*, PALICICA RADU–DIMITRIE*, LAZĂR ALEXANDRU*, HĂLMĂGEAN LUCIAN**, CRIŞAN SIMONA**

*Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a BanatuluiTimişoara,
**Universitatea Aurel Vlaicu, Arad

Preparatul gemoterapic utilizează pentru tratamentul diabetului non-insulino-dependent soluţii în prima diluţie decimală hahnemaniană (DH 1) de macerate hidro-glicero-alcoolice obţinute din mlădiţele şi ramurile tinere ale plantei Momordica charantia (castravetele amar) aflată în faza de creştere.

Plante de Momordica charantia regenerate indirect, in conditiile culturii in vitro Plante regenerate, aclimatizate pentru cultivare normala – sursa de lastari tineri Momordica charantia cultura în câmp
În invenţie a fost utilizată metoda de preparare a unui gemoderivat din această plantă, întrucât în germeni, în muguri, precum şi în alte ţesuturi embrionare vegetale se regăsesc mai multe substanţe şi principii active decât există în planta adultă. Prin conţinutul în factori de creştere se realizează un aport nutritiv deosebit de însemnat. Pentru extracţie s-a utilizat o cantitate de 5 g materialul vegetal proaspăt, care la început a fost  macerat timp de 7 zile în 10 g alcool etilic de 900, apoi încă 21 zile în apă şi glicerină în raport de 1.1, raportul material vegetal uscat-solvent fiind de 1:20. A urmat operaţia de filtrare şi de diluare în proporţie de 1:10 cu un amestec format din apă, alcool şi glicerină în raport de 2:3:5. În prezent, preparatul gemoterapic se află în probe clinice pe animale (purcei diabetici), rezultatele preliminare fiind încurajatoare.
Preparat gemoterapic din Momordica charantia

Cerere de brevet de invenţie: nr. A/00688 din 08.09.2009

COMPOZITII MEDICAMENTOASE PE BAZĂ DE ŢESUTURI VEGETALE CULTIVATE IN VITRO PENTRU TRATAMENTUL DIABETULUI NON-INSULINO-DEPENDENT

Botau Dorica*, Ianculov Iosif*, Sărăndan Horea*, Lazăr Alexandru*, Tudor Constantin**
*Banat’s University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine, Timisoara, ROMANIA **Municipal Hospital Timisoara, ROMANIA

Compoziţiile medicamentoase pentru tratamentul diabetului non-insulino-dependent conţin pulberi din ţesuturi vegetale selecţionate în cultura in vitro (calusuri), ale unor plante recunoscute pentru proprietăţile lor antidiabetice: castravetele amar (Momordica charantia), dudul alb (Morus alba), afinul (Vaccinium myrtillus) şi brusturul (Arctium lappa).

Calus de Arctium lappa Calus de Vaccinium myrtillus

Calus de Momordica charantia Calus de Morus alba
Ţesuturile vegetale selecţionate în cultura in vitro (calusuri), sub influenta fitohormonilor şi a nutrienţilor minerali şi organici conţinuţi în mediul artificial de cultură, sintetizează principiile active specifice plantei în cantităţi mari şi pot fi folosite cu succes în obţinerea preparatelor farmaceutice, la fel ca plantele întregi. Alături de compoziţia mediului de cultură, condiţiile de cultivare in vitro determină creşterea capacităţii biosintetice a ţesuturilor.

Compoziţii medicamentoase pentru tratamentul diabetului non-insulino-dependent


Cerere de brevet nr. A00498 / 8.06.2010

PROCEDEU DE OBŢINERE A UNUI PREPARAT GEMOTERAPIC PE BAZĂ DE PLANTE ŞI CIUPERCI

IANCULOV IOSIF, BOTĂU DORICA, CIULCĂ SORIN, PALICICA RADU DIMITRIE, CUCU MIOARA, FRANŢ ALEXANDRA
Banat’s University of Agricultural Sciences and Veterinary Medicine, Timisoara, ROMANIA

Invenţia se referă la un procedeu de obţinere a unui preparat gemoterapic pentru tratamentul unei game largi de afecţiuni, cum sunt: diferitele forme de cancer, diabetul insulino- şi non-insulino-dependent, afecţiunile cardio- şi cerebrovasculare etc. care conţine un amestec de extracte din ţesuturi meristematice de plante (Momordica charantia, Arctium lappa şi Vaccinium Myrtillus) şi de butoni de ciuperci (Agaricus bisporus, Pleurotus ostreatus şi Lentinula edodes), aflate în faza de creştere.

Plantele folosite în invenţie, datorită principiilor terapeutice active pe care le conţin, se remarcă prin acţiuni puternic hipoglicemiante, prin activităţi antitumorale semnificative şi prin remarcabile regenerări cardiovasculare şi prevenirea afecţiunilor circulatorii.

Ciupercile utilizate conţin principii active cu efect antioxidant, antitumoral, cardiovascular, antibacterian, antiviral, tonic al ficatului şi al rinichilor, reglează glicemia din sânge, reduc colesterolul, sporesc imunitatea organismului uman etc.

Preparatul farmaceutic contribuie la creşterea ratei de supravieţuire şi a calităţii vieţii pacienţilor bolnavi, la stoparea inflamaţiilor etc.

 

Rezultate obţinute în cadrul proiectului ID-731, finanţat de UEFISCSU

Preparat gemoterapic din plante si ciuperci


Cerere de brevet nr.A/00282 / 25.03.2010

PREPARAT FARMACEUTIC NATURIST PENTRU TRATAMENTUL UNOR FORME DE CANCER